• 1932
  • 0

Što je bolje kad je u pitanju starost gume

Puno se piše i još više kupci pitaju ‘koliko su stare’ gume. Pravo pitanje s gledišta proizvođača bi bilo ‘kako su skladištene gume’. Odnosno, loše skladištenje guma je glavni faktor za mitove koji su tu još od vremena guma napravljenih uglavnom od prirodnog kaučuka.  Danas se gume mahom proizvode s malenim postotkom prirodnog kaučuka što je njihovo trajanje učinilo dužim. Isto tako danas se gume puno bolje skladište nego prije 10-20 godina, a i prilikom samog transporta posvećuje im se puno više brige.

U današnje vrijeme sigurnost je jako bitna za svu robu unutar EU, a to pogotovo vrijedi za automobilske ili moto gume. Stoga nema mjesta sumljama da bi EU dopustila prodaju ‘starih’ guma kojima je izvedba ili sigurnost ugrožena. A i gledano s ekološke strane, nije prihvatljivo da gume traju 1-2 godine.

Proizvođači guma ujedino s EU drže mišljenje da se nova guma smatra ona koja je proizvedena unutar 5 godina, i kao takva se može nesmetano prodavati. Neka istraživanja govore kako je 1 tjedan korištenja gume (vožnje) jednak 5 godina stajanja na lageru.

© Copyright 2024 AUTO ANTONIO